Blog: ‘Corona crisis? Corona kracht!’

Het is maandagmiddag, 12.45 uur. Ik zit niet in een druk restaurant waar mensen geanimeerd hun weekend doornemen en wachten op een broodje kroket. Ik zit ook niet op de FACT-kamer, waar het altijd een gezellige bende is van binnenkomende en vertrekkende collega’s, waar telefoons rinkelen, waar grappige uitspraken van cliënten worden gedeeld, waar je je hart kunt luchten en waar druk nagedacht wordt over de volgende stap in een gestagneerde behandeling. Ik zit zelfs niet in mijn auto, van een cliënt naar kantoor, ondertussen driftig bellend met andere collega’s die betrokken zijn bij het gezin……… Nee, ik zit thuis!

Alleen op de zolderkamer

Ik zit alleen op de zolderkamer, achter mijn bureau, met een laptop voor mijn neus, een kop thee naast me en op de achtergrond geluiden van buiten. Het is rustig, efficiënt en bespaart me reistijd. Maar wat mis ik de dynamiek van de FACT-gezinnen en het team. En dan is het 13.00 uur. Mijn scherm vult zich met mijn collega’s, er wordt druk gesproken over het weekend en alle afspraken van de ochtend, mensen worden gekscherend gewezen op etherdiscipline omdat we door elkaar heen praten, er worden diverse cliënten besproken en er worden taken verdeeld. Daarna wordt er gebrainstormd over een manier om de cliënten die we onvoldoende bereiken met digitale middelen toch kunnen behandelen, terwijl we garant staan voor de veiligheid van de cliënten en van onszelf en rekening houden met de RIVM-richtlijnen. We komen tot een ‘deeltijdbehandeling light’, waarbij gedurende een middag een behandelaar twee cliënten ontvangt in een grote vergaderzaal. De cliënten en behandelaars wisselen, zodat er voldoende buffer is wanneer er iemand ziek wordt. Tijdens de deeltijdbehandeling wordt gewerkt aan activatie en daginvulling, vinden er PMToefeningen en running therapie plaats en worden verschillende therapieën aangeboden. Zo wordt er onder andere gewerkt aan emotieregulatie en aan het zelfbeeld. Er wordt zelfs een start gemaakt met psychodiagnostisch onderzoek. Na afloop wordt alles ontsmet door onszelf en wordt de kamer zorgvuldig gereinigd door de schoonmakers.

Het team bruist

Het is Corona crisis, maar het team bruist en doet er alles aan om de zorg voor cliënten te waarborgen en persoonlijke crises te voorkomen. Wanneer de laptops dicht gaan, blijven de teamleden voor anderen klaar staan. Ze zijn partner, ouder, leerkracht, vriend(in), familielid, mantelzorger, werkvoorbereider, uitvoerder, techneut, schoonmaker, optimist en vooral duizendpoot. Ik hoor en voel het doorzettingsvermogen; schouders eronder, blijven aanpakken, we kunnen het, we gaan het met onze cliënten redden, uiteindelijk komt het goed. En het mooiste? Ons team is niet uniek! In de FACT-teams om ons heen zie ik dezelfde mentaliteit, tomeloze inzet, creativiteit, daadkracht en strijdkracht. Niet FACT-collega’s gaan noodgedwongen over op een meer flexibele manier van werken en durven soms buiten de lijntjes te kleuren. Er ontstaan in het hele land nieuwe samenwerkingen en initiatieven. Corona heeft Nederland in zijn greep. het openbare leven is stilgelegd en het leven van alledag is drastisch veranderd.

Corona kracht

Het is crisis. En juist in die crisis ontstaan de mooiste initiatieven en komt het krachtigste in de mens naar boven. Corona geeft de hulpverleners kracht en daar mogen we best trots op zijn!

Maartje van Sonsbeek | GZ-psycholoog FACT Jeugd Rivierenland | Promovenda bij Pro Persona | man en twee dochters | dansen | actieve vakanties | life will find a way