Covid-19, stemming en sporten

Aan regelmatig sporten en bewegen zitten veel voordelen. Je voelt je natuurlijk fitter en je loopt minder kans op ziektes zoals diabetes of hart- en vaatziekte, maar zit ook vaak beter in je vel. Dit komt omdat tijdens het sporten endorfines vrijkomen die ervoor zorgen dat we ons goed voelen.

Sporten en depressie

Ook op lange termijn is sporten gunstig voor de stemming door een effect op het serotoninesysteem. Dit is al bekend binnen de geestelijke gezondheidzorg. Daarom wordt sporten ook in de behandeling van depressie gebruikt. Drie keer per week sporten op moderate intensiteit kan depressieve symptomen verminderen en terugval tegenwerken.

Sporten en corona

We leven in een bijzondere tijd, vol onzekerheid over de toekomst en continue veranderingen in maatregelen. De coronapandemie heeft ons dagelijks leven op de kop gezet. Sporten is maar beperkt mogelijk en toch krijgen we vaak het advies om juist nu te gaan sporten. Ben jij de afgelopen tijd meer gaan sporten?

Een wereldwijde studie toont aan dat mensen meer zijn gaan bewegen tijdens de eerste lockdown in maart. Ook laat deze studie zien dat mensen die dagelijks bewogen het best gestemd waren. Beschermt sporten dan ook voor het ontwikkelen van een depressie in deze erg stressvolle periode?

Onderzoek naar mentale gemoedstoestand tijdens coronacrisis

Om meer inzicht te krijgen in hoe depressieve symptomen zich ontwikkelen en de rol van sporten hierin, loopt op dit moment het onderzoek ‘Omgaan met de coronacrisis’. Dit longitudinaal onderzoek wordt uitgevoerd door de Radboud Universiteit in samenwerking met het Expertisecentrum Depressie van Pro Persona.

Iedereen uit de bevolking kan mee doen. Gedurende de coronacrisis wordt je op verschillende moment gevraagd om een online formulier in te vullen; een soort check-up hoe het met je gaat. Dit gebeurt via een app op je telefoon.

Wil jij ook mee doen en helpen de invloed van de coronacrisis op het welbevinden te begrijpen? Klik dan hier voor meer informatie.

Voor vragen of meer informatie kun je terecht bij Michele Schmitter via m.schmitter@propersona.nl. Keep moving en blijf gezond!