Blog: ‘Even iets anders; Muziek’

“Muziek vertelt een verhaal, een emotie. Muziek laat je herinneren, of zorgt ervoor dat je nieuwe herinneringen maakt. Muziek kan er voor zorgen dat je je niet alleen voelt, muziek verbroedert en het meest magische is misschien wel dat muziek verbindt”.

Million Years Ago

Iedereen herkent vast wel dat muziek je eigen verhaal, situatie en gevoel kan vertellen. Dat gevoel, dat een lied je eigen ervaringen vertelt, heb ik met het nummer “Million Years Ago”.

Na de plotselinge dood van mijn moeder in 2003, en daarna te zijn doorgeschoten in hard werken en studeren gleed ik na het behalen van mijn diploma af in mijn eerste depressie. Helaas bleef het daar niet bij. Eind 2005 kwam ik hier voor het eerst in mijn leven op Wolfheze, op de Lantaarn, achter gesloten deuren.

Net zoals als Adele dit nummer zingt, “Million years ago” dacht ik dat het leven nooit meer een feestje zou worden.

Hoop leek op dat moment, toen ik hier werd opgenomen, iets wat ik nooit meer zou kunnen voelen. Twintig jaar was ik, en zat ik vast in een zware depressie, in mijn eigen zwarte tunnel. Gelukkig kreeg ik hier hulp. En stapje voor stapje kwam er langzamerhand steeds een beetje meer licht in die donkere tunnel van mij.

Muziektherapie

Uit eigen ervaring, maar ook uit ervaringen die anderen met mij hebben gedeeld, weet ik hoe belangrijk het is om hoop te houden wanneer je denkt of voelt dat je situatie uitzichtloos is. Om in gesprek te blijven, te blijven “ventileren”.

Uiteindelijk was het de muziektherapie die me weer in contact bracht met mijn passie, maar ook met mijn eigen gevoel, waarvan ik dacht dat ik ze allebei kwijt was geraakt. De kracht van muziek was voor mij zo groot, dat het ervoor zorgde dat ik weer hoop kreeg, en uiteindelijk (met de juiste hulp én medicatie destijds) de draad van mijn leven weer op durfde te pakken.

Terug naar het hier en het nu

Een ruime maand geleden veranderde er voor iedereen hier in ons land een heleboel, net zoals in de rest van de wereld. Het virus houdt ons allemaal in zijn greep en iedereen heeft zich aan de aangescherpte regels te houden.

Kunnen we niet iets doen vroeg ik aan mijn man Chris, iets met muziek voor op Wolfheze?

Het idee om hier muziek te komen maken kreeg al snel “handen en voeten” en op vrijdag 27 maart mochten we optreden in een heerlijk zonnetje voor de ouderen en begeleiders van “Triade”.

Wat was het een heerlijke middag, en wat een cadeautje was het voor iedereen dat de zon scheen. Hier en daar werd meegezongen, ook door verpleegkundigen én zelfs een dansje gemaakt op “Valerie” van Amy Winehouse.

Bij ons vertrek keken Chris en ik elkaar aan, en zeiden we tegen elkaar hoe fijn het was om dit te mogen én kunnen doen, en vroegen we ons af of we dit niet vaker konden doen.

De kracht van muziek

Op de bank thuis die avond dwaalden mijn gedachten af naar afgelopen zomer, naar jullie prachtige openluchttheater “De Klaproos” waar we met heel veel plezier voor onze theatervoorstelling “If it hadn’t been for love” mochten spelen. Maar ook dacht ik aan de keren dat we daarvoor al in “De Vlinder” mochten optreden. Deze optredens hebben diepe indruk op ons gemaakt.

Menigeen van jullie mochten we daar al ontmoeten, en altijd werden we warm onthaald en voelde we ons welkom. Naast dat we muziek mochten spelen hebben we ook veel gesprekken gehad met mooie en bijzondere mensen, die hier tijdelijk of langer verbleven, maar ook met verplegers en begeleiders.

Dit heeft ons als muzikanten in ieder geval geïnspireerd en bevestigd over hoe belangrijk en krachtig muziek kan zijn als instrument om met elkaar in gesprek te komen, en persoonlijke ervaringen met elkaar te kunnen delen. Maar ook hoe muziek je door een bepaalde stemming heen kan helpen, of er zelfs voor kan zorgen dat je een stemming of gevoel positief kan “ombuigen”. En eerlijk is eerlijk, soms is het ook gewoon even lekker om luidkeels mee te zingen, schreeuwen of huilen op bepaalde nummers. Dan is dat er ook gewoon maar weer uit, en dat kan zo ontzettend opluchten.

In het zonnetje

Ook wil ik de managers van de dagbesteding Miranda van de Pol en Tom Felder even in het zonnetje zetten en bedanken. Zij lieten er namelijk geen gras over groeien en hebben zich enorm ingespannen om deze muzikale break in deze rare tijd voor zoveel mogelijk mensen hier te realiseren. Een heuse muzikale “Tour de Wolfheze” werd “geboren” en er werd geregeld dat we voor alle Octaven, ook muziek mochten maken bij Erica, de externe dagbesteding, Bic, Kompas én de Winklerkliniek.

Ookal waren de omstandigheden wellicht anders dan alle voorgaande keren; geen handen geven, geen knuffel hier en daar, de anderhalve meter afstand in acht houdend, wat hebben we ons weer ontzettend welkom gevoeld en wat werd er goed voor ons gezorgd door iedereen, iedereen ontzettend bedankt!

Zoals misschien is opgevallen, ik hou van schrijven, en sommige dingen die we terug kregen van jullie heb ik genoteerd in mijn schrijfboekje;

“Mensen schoonblazen met mooie klanken”,

“Jullie raken me écht met jullie muziek”,

 “topduo”,

 “onbetaalbaar deze dag, onbetaalbaar”,

“Heerlijk zeg, even geen coronagezeik, lekker!”

Wij hebben genoten van de muzikale tour bij jullie in binnen, en -buiten tuinen. Dank ook voor de prachtige bloemen, het waanzinnige vogelhuisje,  (waar bijna direct bij het ophangen al een koolmees in ging nestelen bij ons in de achtertuin), en de te gekke paaskaarsen. Hou vol allemaal, maak er een zonnige zomer van, en ik hoop tot een volgende keer.

Warme muzikale groeten,

Sunniva en Chris Jager;

“Rubiamorena”

Benieuwd hoe je ons kan supporten?

Onze muziek kan je beluisteren op Spotify onder onze naam Rubiamorena, volgen kan je ons daar ook zodat je nooit nieuwe muziek mist.

Ook hebben we op YouTube een kanaal met diverse muziekvideo’s staan, waar je je ook gratis op kan abonneren zodat je nooit een nieuwe video mist. Uiteraard hebben we onze eigen Rubiamorena Facebookpagina waar je ons kan volgen om geen enkel nieuws te missen rondom onze muzikale weg die we bewandelen. Alle support is altijd welkom en delen is altijd lief!