Waarom eierwekkers handig zijn bij vaccineren

Dit is misschien wel het belangrijkste krat van Pro Persona. Het krat hoort bij de prikploeg die de afgelopen dagen voor de tweede keer cliënten hebben gevaccineerd met het Moderna vaccin. Maar wat doen die eierwekkers in het krat? Hebben de vaccineerders eerst uitgebreid ontbijt gemaakt voor zichzelf?

Nee, de eierwekker is een niet te onderschatten attribuut in het vaccinatieproces. Het is namelijk belangrijk om na de prik nog een kwartier rustig te blijven zitten en niet eerder te vertrekken. De wekker creëert een urgentie om daadwerkelijk te blijven wachten.

Tijdens het werk van de ploeg is aan niets te merken dat er achter de schermen een berg werk is verzet. Om nog meer vaccinaties mogelijk te maken met vaccins, die we uiteindelijk niet mochten gebruiken van het ministerie van VWS en het RIVM.

Als organisatie vinden we een hoge vaccinatiegraad belangrijk voor de veiligheid van onze cliënten en collega’s. Daarom is het extra vervelend dat we op dit moment op het gebied van vaccinaties weinig kunnen doen voor cliënten en medewerkers onder de 60 jaar.

Ook vind je in de krat nog optreknaalden om het vaccin uit het flesje te halen. Dit is een secuur werkje en verschilt ook per vaccin. Uit de Moderna-flacons gaan elf vaccins, uit dat van AstraZeneca vijf. Zo blijft de spillage tot een minimum beperkt.

En terwijl steeds meer mensen deze ochtend een prik krijgen, blazen elders andere leden van het vaccinatieteam hun acties van gisteren af. Het callcenter dat mensen zou bellen om ze uit te nodigen voor een prik, wordt nu zelf gebeld dat het niet doorgaat. De brieven met uitnodigingen die geprint zijn om te versturen, gaan niet in de envelop. Het is, net als bij veel andere instellingen, afwachten wat de Gezondheidsraad, RIVM en VWS beslissen over het vaccinatieprogramma.