Wat kunt u zelf doen?

De periode waar we nu in zitten is voor veel mensen stressvol. Misschien zit u niet zo lekker in uw vel. De situatie rondom het coronavirus kan zorgen voor extra stress, piekeren, onzekerheid, eenzaamheid of andere klachten. Wat kunt u zelf doen om mentaal gezond te blijven?

Acht tips voor goede mentale gezondheid in coronatijd

  1. Zoek en lees informatie van betrouwbare bronnen en beperk de tijd dat je met het nieuws bezig bent.
  2. Zorg goed voor jezelf door thuis een vaste dagindeling aan te houden.
  3. Zorg voor voldoende ontspanning en plezier (doe bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of leer jezelf iets nieuws aan).
  4. Houd vast aan punten van hoop en probeer positief te denken (bedenk bijvoorbeeld iedere dag waar je dankbaar voor bent).
  5. Laat dingen waar je geen invloed op hebt los. En erken je gevoelens.
  6. Blijf in beweging, slaap goed (en zoek tips en oplossingen als slapen moeilijk is).
  7. Vraag om professionele hulp als je merkt dat dat nodig is.
  8. Zoek contact met anderen. Zorg goed voor elkaar. Probeer te helpen of te ondersteunen. Praat erover met de kinderen. Geef elkaar de ruimte.

Bronnen: Thuisarts en Mental Health Europe (MHE)

Drie tips om goed voor elkaar te zorgen 

  1. Praat er over met kinderen. 
    Geef kinderen eerlijke informatie over het coronanieuws op een manier die ze kunnen begrijpen en niet meer dan wat ze willen horen. Zet geen nieuws aan in de aanwezigheid van jonge kinderen, behalve het jeugdjournaal.

    Verminder de stress van kinderen door naar hen te luisteren, hun vragen te beantwoorden, hen zo mogelijk gerust te stellen en te laten focussen op hun gewone dagelijkse bezigheden. Realiseer je dat kinderen jouw voorbeeld volgen: Als jij rustig blijft, zullen de kinderen in je omgeving ook meer rust ervaren. Kijk voor tips voor uw gezin op: Nederlands Jeugdinstituut.

  2. Maak contact met alleenwonenden en met oudere en kwetsbare mensen.
    Door de maatregelen kunnen mensen die alleen wonen gemakkelijker in een isolement raken. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om dagelijks even te bellen of te skypen.

    Als je je zorgen maakt over vrienden of familie, bel ze gewoon. Oudere en kwetsbare mensen zullen zich door het virus waarschijnlijk extra ongerust maken over hun eigen gezondheid. Zorg dat zij mensen hebben om hun zorgen mee te delen. 
     
  3. Geef elkaar de ruimte. 
    Als je ineens wekenlang op elkaars lip zit, is het extra belangrijk elkaar ruimte te gunnen. Probeer regelmatig dingen alleen te doen, benut daarvoor als dat mogelijk is de verschillende ruimtes in het huis.

    Als er irritaties zijn, probeer het dan niet direct uit te praten. Laat het even rusten en kom er na een uurtje op terug. Doe voldoende ontspannende en plezierige dingen met elkaar.   


Bron: Corona – Hoe hou je het hoofd koel? Tips van een praktijkondersteuner GGZ. Opgesteld door Jos Somsen, praktijkondersteuner GGZ in een huisartsenpraktijk.

Wat als de spanning, angst of somberheid u toch teveel wordt?

Wilt u graag ondersteuning bij uw mentale klachten? Kijk dan op de pagina ‘Waarvoor kunt u bij ons terecht’ om te kijken waar wij u in kunnen ondersteunen.
Heeft u hulpverlening nodig? Maak dan een (telefonische) afspraak met uw huisarts, die kan u verder adviseren en u eventueel verwijzen naar de praktijkondersteuner GGZ of naar een andere zorgverlener.

Acuut hulp nodig?

Als u nog niet in behandeling bij ons bent, belt u de huisarts of de huisartsenpost. Bent u wel in behandeling bij ons, dan kunt u zelf bellen naar het secretariaat van uw behandelaar. Al onze adressen en telefoonnummers vindt u hier.

Heeft u suïcidale gedachten?

Neem dan contact op met het team van 113 zelfmoord preventie: